در صورتی که از سیستمعامل ویندوز استفاده کرده باشید با محیط Command Promp آشنا هستید. اگر کمی در مورد ویندوز کنجکاوتر باشید با محیطی مشابه Command Prompt روبرو خواهید شد که در اصل تفاوت عمدهای با این محیط دارد. نام این ابزار PowerShell است. اما چه تفاوتی بین این دو ابزار مختلف ویندوز است؟.
ابزار کامند پرامپت از اولین روزهای عرضهی ویندوز با رابط کاربری گرافیکی با این سیستمعامل همراه شده است. اما پاورشل با وجود برخورداری از ظاهری تقریبا مشابه با کامند پرامپت، پس از ارائهی دات نت در سیستم عامل مایکروسافت در اختیار کاربران قرار گرفته است. اما تفاوت این دو ابزار موجود در ویندوز چیست؟
کامنت پرامپت پیش از پاورشل متولد شد
مایکروسافت همراه ویندوز NT ابزاری را در اختیار کاربران قرار داده بود که با استفاده از آن کاربران میتوانستند با وارد کردن دستورات متنی با سیستمعامل ارتباط برقرار کنند. این ابزار همان کامند پرامپت است که فایل اجرایی آن cmd.exe نام دارد.
هرچند کامند پرامپت برای اولین بار همراه با ویندوز NT متولد شد، اما ارتباط متنی با سیستمعامل ویندوز پیش از این نسخه نیز مقدور بوده است. برای مثال میتوان به ویندوز ۹۵، ویندوز ۹۸ و ME اشاره کرد که همراه با آنها ابزاری برای صدور دستورات متنی به سیستمعامل قرار گرفته بود. این ابزار همان COMMAND.COM یا MS-DOS نام دارد.
در مقایسهی کامند پرامپت با داس باید به این موضوع اشاره کرد که محیط جدید صدور دستورات متنی ویندوز در مقایسه با داس از پیشرفتهایی برخوردار شده است.
یقینا این روزها بسیاری ویندوز را با رابط کاربری گرافیکی آن شناخته و از طریق همین رابط کاربری از آن استفاده میکنند. اما این موضوع باعث نمیشود تا کامند پرامپت کنار گذاشته شود؛ چراکه انعطافپذیری و قدرت بالای این محیط بعضا در رابط گرافیکی کاربر قابل دسترس نیست که برای مثال میتون به اسکریپت نویسی در فایلهای بچ اشاره کرد. همچنین برخی از کارها نیز با کامند پرامپت با سرعت بالاتری انجام میشوند.
کامند پرامپت شامل مجموعه دستوراتی است که اغلب کاربران با برخی از موارد سادهی آشنا هستند؛ چراکه برای حل برخی از موارد ساده و مشکلات موجود در سیستمعامل از این دستورات استفاده میشود. به بیان بهتر کامند پرامپت برای کاربران معمولی کاملا مناسب است، اما کامند پرامپت پاسخگوی نیاز شماری از کاربران حرفهایتر نیست و از اینرو جایگزینهایی نظیر Console که متن باز است برای این سیستم عامل ارائه شده است. اما مایکروسافت نیز بیکار ننشسته و پاورشل را برای چنین کاربرانی توسعه داده است.
پاورشل؛ گذار به مرحلهی بعد
اگر کامند پرامپت را به عنوان یک گوشیهوشمند عرضه شده در سال ۲۰۰۴ بپنداریم، پاورشل همچون یک گوشی هوشمند پرچمدار در سال ۲۰۱۵ است. شاید پاورشل بهترین محیط برای صدور دستورات متنی نباشد، اما یکی از قدرتمندترین ابزارها است که کاربران حرفهای و کاربلد از کار با آن راضی میشوند.
نیاز برای پاورشل توسط مایکروسافت در سال ۲۰۰۲ میلادی احساس شد. این کمپانی کار روی شل یا پروژهی موناد (Monad) را آغاز کرد تا اینکه موناد در سال ۲۰۰۵ میلادی بصورت عمومی در اختیار کاربران قرار گرفت. این ابزار در سال ۲۰۰۶ نام خود را به پاورشل تغییر داده و با سیستمعامل ویندوز یکپارچه شد. اما به واقع تفاوت این دو محیط در چه مواردی است؟
پاورشل این امکان را در اختیار کاربران قرار میدهد تا با استفاده از زبان برنامهنویسی سی شارپ،َ دستورات و اسکریپتهای خود را ایجاد کنند. زبان سی شارپ و پاورشل هر دو با فریمورک دات نت مایکروسافت هماهنگی دارند و همین موضوع باعث میشود تا دسترسی به توابع موجود و بسیاری از ابزارها به منظور ایجاد دستورات و اسکریپتهای بهتر در دسترستر و راحتتر باشد.
پاورشل دارای امکانات بسیار پیشرفتهای است که استفاده از این ابزار نسبتا جدید را در مقایسه با کامند پرامپت در زمینههایی نظیر مدیریت و نگهداری سیستم بسیار سهلتر میکند.
آیا شما هم باید از پاورشل استفاده کنید؟ کاربران معمولی به تمام ابزارها و قابلیتهای ارائه شده در پاورشل نیازی ندارند. کاربران کارکشته و حرفهای یقینا کار با این ابزار قدرتمند را لذتبخش خواهند یافت. باید به این نکته اشاره کرد که با توجه به قابلیتها و امکانات ارائه شده در پاورشل، استفاده از این ابزار نیازمند یادگیری و آشنایی با برخی از دستورات است؛ از اینرو بکارگیری آن به سادگی کامند پرامپت نیست.
بهبودهای پاورشل در ویندوز ۱۰
پاورشل در آخرین نسخه از سیستم عامل مایکروسافت یا همان ویندوز ۱۰ که این روزها نظر بسیاری را به خود جلب کرده، با بهبودهایی همراه خواهد شد. در ادامه به بررسی مواردی خواهیم پرداخت که در ویندوز ۱۰ به پاورشل اضافه شده یا بهبود خواهند یافت:
PackageManagement: استفاده از پکیج منیجر راهی بسیار ساده برای مدیریت کل نرمافزار هایی است که دانلود، نصب و حذف میشوند. به جای گشت و گذار و جستجو در وبسایتهای مختلف با استفاده از PackageManagement که پیش از این با نام OneGet شناخته میشد، میتوان از طریق جستجو در مخازن مختلف موجود گزینههای دلخواه را انتخاب کرده و پس از دانلود اقدام به نصب این موارد نمود.
کاربران ویندوز ۸.۱ نیز میتوانند ابزار OneGet را استفاده کنند؛ چراکه این پکیج برای این نسخه از ویندوز نیز ارائه شده، اما برای استفاده از آن باید Windows Management Framework 5.0 روی سیستم نصب شود. ویندوز ۱۰ این ابزار را بصورت پیشفرض همراه با خود خواهد داشت و کاربران میتوانند به راحتی از آن استفاده کنند.
Secure Shell-SSH: سکیورشل مدتها است که به عنوان پروتکل اصلی در زمان ایجاد ارتباط ریموت رمزنگاری شده مورد استفاده قرار میگیرد. بدون استفاده از SSH سرقت اطلاعات در زمان برقراری ارتباط ریموت بسیار ساده است.
تا پیش از عرضهی نسخهی نهایی ویندوز ۱۰ به بازار برای استفاده از SSH کاربران ویندوز نیاز به استفاده از راهکارهای دیگری مبتنی بر این فناوری داشتند؛ اما تیم توسعه دهندهی پاورشل اعلام کرده که پشتیبانی از SSH را در ویندوز اضافه خواهد کرد.
قابلیتهای پاورشل: با ارتقا به نسخهی ۵، زبان پاورشل با قابلیتهای جدیدی همراه شده که از جملهی آن میتوان به مواردی نظیر کلاسها و انواع موجودیتهای شمارشی، دستورات جدید و رنگبندی دستورات و کنسول اشاره کرد.
شما از کدامیک از محیطهای دستوری مایکروسافت استفاده میکنید؟ اگر ویندوز ۱۰ را نصب کردهاید نظر خود را در مورد هر یک از محیطهای مورد نظر با ما و دوستانتان به اشتراک بگذارید.